Färgernas fasader

Fasadrenovering i Stockholm
Kärlek vid första intrycket?
February 10, 2019
Bli av med mögel på fasaden
April 17, 2019

En putsad fasad blir ännu vackrare om man adderar kulör som ger ett livfullt och fräscht utseende. Du kan i princip välja vilken färg som helst, men det ska helst vara en färg som passar in bland de andra husen och för att bibehålla en god livslängd på färgen bör man känna till hur man ska kombinera färgen tillsammans med husets material på fasaden. Inte en helt enkel uppgift, så du kan med trygga händer överlämna denna uppgift till din utvalda renoverings firma.

Kalkfärger

När din fasad är täckt av kalkputs, så ska du välja att använda en kalkfärg. Vid andra putsningar som innehåller kalk och cement, så är det brukligt att ta en färg som är anpassad efter just kalk och cement. På fackspråk kallas denna färg för KC-färg.

Färgen utvecklades före andra världskriget när man började att bygga med hus med andra material. Murarna fick då öka på med mera cement i färgblandningen för att kulören skulle fästa bättre på dom då moderna fasaderna.

Denna färg har många bra fördelar och ett stort plus i kanten är färgen andas och det förhindrar att fasaden kommer att drabbas av fula sprickor. Det går även att måla på färgen när det är kyligt ute och denna produkt räknas till att vara skonsam mot miljön. Färgen är bra för plånboken och är den kulör som är den mest ekonomiska på marknaden.

Fasadrenovering i Stockholm

Nackdelarna är att man måste måla på i flera omgångar för ett jämt resultat. När du jobbar med KC-färg är det viktigt att man skyddar sig själv, annars kan du få obehagliga frätande skador på kroppen. Det är bäst att måla när vädret är soligt, undvik att måla när det är kyligt ute.
Kalkfärg brukar innehålla kalk, vatten och färgpigment. Om inte pigment tillsätts så får man istället en vacker vit färg. Med kvark i färgen får man en färg som håller betydligt längre. Tiden kommer dock att nöta bort kalkfärgen och då blir det läge för att måla om.

Strunta i fikapauser

Vid själva målningen ska fasaden vara rejält renskrubbad och gärna vara grundad med kalkvatten. Då kommer färgen att fästa betydligt bättre. Ett lager med kalkmjölk ska sen appliceras på fasaden. Vidare ska färglagret på och det kommer att behövas många strykningar för att färgen ska sitta. Måla snabbt och noggrant. Att ta för många fikapauser kommer att göra så att ytan på färgen torkar och
blir allt för ojämnt. Det är bäst att måla hela fasaden på en gång, på så sätt får du ett jämnare resultat. Det sista lagret ska behandlas med ett lager av kalkvatten.

Det är tyvärr ingen picknick att måla ett hus med kalkfärg. Tidskrävande och jobbigt kan det vara och du måste hålla koll på så att resultatet inte blir spräckligt. För att underlätta för dig själv kan du anlita en renoveringsfirma som gör detta tuffa arbete för dig och ditt hus.

En kalkfärg kan inte ersättas med en annan färg och kalkfärg ska inte heller strykas på andra fasader. Den kommer inte alls att fästa lika bra.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här