Fasadputsens abc

Fasadrenovering i Stockholm
Se på din fasad, andra gör det.
May 17, 2019

Den som är nyinvigd i kunskaper om fasadputs kommer att stöta på vissa fackliga termer som kommer att skapa lätt förvirring för vilken nybörjare som helst. Men som allt annat så tar det tid att lära sig nya saker och du behöver inte alls göra som strutsen och begrava ditt huvud i sanden. All värdefull information som du behöver finns lyckligtvis att lära sig på nätet och i böcker.

Stänkputs

För det första så finns det många olika slags putsning som man använder på husens fasader. Den puts som man ska använda beror helt på vilket slags material som huset är byggt av. Stänkputs räknas till den allra mest frekventa putsen som finns på marknaden. Namnet kommer sig av att man applicerar stänkputs genom att man stänker putsen direkt på fasaden. Men den kan även sprutas upp också. När man har fått upp denna puts så är allt fix och färdigt. Det är nog därför som stänkputsen har fått ett så stort genomslag. Snabbt och enkelt är en melodi som vi onekligen gillar. Men det finns andra element som gör stänkputsen högst attraktiv. Strukturen i själva putsen har en kornighet som består av mindre kornighet och resultatet ger ett visst skimrande lyster till fasaden. Det finns fasader som inte har blivit lyckat utförda av fasadrenoverare som har tillsatt för mycket onaturligt glittrande medel i hopp om att strukturen ska glittra ännu mera. Effekten har blivit motsatt och strukturen har istället blivit som en tragisk degig klump som börjar att ansamla smuts.
Det som håller samman putsen är kalk och cement. Därför har denna vanliga puts fått det fackliga
term namnet KC-puts.

Fasadrenovering i Stockholm

Slätputs och riv puts

Om du vill få fram en mjukare och slätare struktur, så är slätputs det som du ska använda. Denna metod har funnits sedan medeltiden i norden och denna puts är känd för att kunna stå emot vädrets växlingar på ett ypperligt sätt för ditt hus. Med denna puts kan muraren vara kreativ och skapa antingen en tunn struktur eller en mera robust yta.

Förr i tiden var slätputsning en mindre slät historia, det fanns inga verktyg som gjorde ytan precis len och slät. Murarna brukade också tillverka bruket på plats och då fick man ett ojämnt ytskikt. Det var också vanligt att man blandade olika puts stilar hej vilt. Så husets fasad blev som ett slags lapptäcke av olika strukturer. Idag är slätputsning maskintillverkad och det är ovanligt att se ett gropigt resultat i fasaden.

Riv putsen kan först komma på plats efter att man har tagit bort det första lagret av putsen innan den har börjat att sätta sig. Det är en vanlig puts som innehåller cement, kalk och kan även ha sandsten eller marmor i sitt innehåll. Spritputs är en annan variant som har en kornig och rustik yta. Den återfinns i olika färger och ger en stilfull och vacker fasad. Spritstenar har gett namnet till spritputsen och stenarna är natursten som krossats till mindre stenar. Det är en slitstark puts som är
en nykomling från 1800-talet och har fått en popularitet som är rättvis.

 

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här