Gaudí, fasadernas mästare

Fasadrenovering i Stockholm
Kärlek vid första intrycket?
February 10, 2019

Han har kallats Guds arkitekt. Hans fasader i tegel och sten är personliga, intelligenta och framförallt fantasifulla. Med direkt inspiration från naturen och medeltid arkitektur skapade spanjoren Antoni Gaudí unika byggnader som berör betraktaren och under sin livstid kämpade han emot kritiker som inte förstod sig på hans visioner. Aldrig konventionell i sina verk och ständigt sökande efter originella idéer som inte alltid kompromissade med sin samtid, ger honom en hedrande plats i vår historia.

Underlandet möter staden

Till skillnad från andra arkitekter så gillade inte Gaudí att sitta och arbeta vid sitt skrivbord. Han ville heller vara med på byggarbetsplatsen och följa med under arbetets gång. Ibland skissade han fram något direkt på platsen och han brukade gräla på byggarbetarna, om dom inte följde hans planer eller instruktioner.

Fasadrenovering stockholm

Under sitt liv drömde han om hus som inte fanns. Där hårda vinklar försvinner och materialen uppvisar en grandios sida och där ljuset blir framträdande. Att blanda schack rutiga mönster med rött tegel var inte brukligt på denna tid, men Gaudí vågade kombinera med ornament och former som än idag anses vara moderna grepp.

Fasadrenovering Stockholm

Hans karriär tog rejäl fart när han skapade Episkopal palats i Barcelona. Allt var överdimensionerat, till och med dörren. Under skaparprocessen hade Gaudí fått fram 25 olika lösningar på hur resultatet skulle se ut.

Vid uppbyggnaden blev invånare i Barcelona förvånade över hur det pampiga palatset växte fram. Tidningarna började skriva om Gaudí. Han blev berömd på gott och ont.

Fantastiska fasader

Vid ditt besök till Barcelona så måste du bara spana in Gaudís vackra fasader, det är ett måste för alla turister som besöker staden. Här följer några exempel som andas konstnärlig frihet och modern arkitektur.

  • Casa Batlo, var gjord på beställning av Josep Batlo. Gaudí skissade fram sitt förslag i början av året 1900. Byggnaden blev omtalad av folk som kallade huset för skelettbyggnaden. Detta på grund av att dom två nedre planen har former som påminner starkt om skelett ben. Fasaden har även ett slags pussel mönster med vimsigt ditlagda mosaikbitar. Det finns inga raka linjer på huset, utan varje del av huset pöser över i runda former som är tillverkade i sten, cement och järn. Även balkongerna har säregna former och varje rum blir unikt. Denna byggnad skapade en häftig debatt på sin tid, om detta verkligen var fint eller fult.
  • Casa cavett, tillhör Gaudís mest omtalade byggnad. Byggdes mellan åren 1898–1900 och kännetecknas av sin fasad som är sten byggd och dekorerad med skulpturer. Balkongerna är rundade och järnsmidet påminner om gotisk stil.
  • Casa Vincens tillhör Gaudís mest originella byggnad. Fasaden är ett collage av olika stilar och mönster. Rött tegel blandas med rutmönster och små kupoler pryder taket. Och inuti fasadpelarna finns små balkonger. Fasaden känns tredimensionell och byggdes mellan åren 1883–1888.
  • La Sagrida Familia, blev Gaudís sista verk. Han hann aldrig se det slutliga resultatet, innan han dog i en spårvagns olycka i Barcelona. Gaudí blev 73 år gammal. Kyrkan påbörjades att bygga 1892 och kommer först att bli klar år 2030. Så Gaudí är hög aktuell ännu in i våra dagar.

 

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här