Kärlek vid första intrycket?

Gaudí, fasadernas mästare
January 26, 2019
Fasadrenovering i Stockholm
Färgernas fasader
March 1, 2019

Fasaden är det första som vi ser när vi närmar oss en byggnad eller ett hus. Gemene man brukar ofta vara snabba att döma utseendet på ett hus vid första anblicken. Var det för grått och trist eller skimrande vitt och vackert?
Personligt tyckande om fasader är vanligt och vi vill gärna se vackra fasader som skapar och sprider skönhet in i stadsbilden eller i villaområdet.

Moderna fasader provocerar

Det finns moderna byggnader som vill riva upp känslor i betraktaren och i vissa fall kan arkitekten ha haft som mål att provocera oss med sina byggnader och iögonfallande fasader. En arkitekt som till exempel Gerth Wingårdh återvinner betong fasader som byggdes upp på 1970-talet väcker starka känslor av både hat och beundran bland folk och kritiker. Husen ser mera ut som skokartonger och är kantiga i sin fasad och färgerna går i grått och brunt. Inte så upphetsande enligt de allra flesta, men vissa anser att detta är hus som är både funktionella och har en modern och riskfull design. Betong material blev vanligt på fasaderna under 60 och 70-talet på grund av att det var billigt och på så sätt kunde hyrorna pressas ned och det gick snabbt att bygga upp kartong byggnader.

Fasadrenovering i Stockholm

Historisk tillbakablick

På 1880-talet var fasadernas material allt igenom äkta. Ytorna i fasaden var spritputsade och färgerna efterliknade stenen i fasaden i naturliknade kulörer. Stenfasader skulle synas och harmonisera med stensorter som kalk och rosslagsten. Under sekelskiftet blomstrade sten dekoren och jugendstilen präglade modet på våra fasader. Det var ljusa och fräscha fasader som byggdes och det var vanligt att fasad hörnorna kantades av runda burspråk eller hörntorn som kunde gott platsa in på vilket slott som helst. Pampiga och vackra är fasaderna från denna tidsepok som andas historisk finess och som har sina rötter i barockens design. In på 1910-talet blev färgerna på fasaderna mera intensivare och putsytan blev inte alls lika god som den hade varit tidigare. Ragnar Östberg är en ledande arkitekt under denna tidsperiod.

Han förkroppsligar idealet om sin tid i sina byggnader som Stockholms stadshus. Där var hans första tanke att bygga en storslagen byggnad i den traditionella jugendstilen och använda sig av material som granit. Men han kom på andra tankar och skapade ett stadshus i rött tegel med influenser från fasader från Italien. Han öppnade dörren för klassicismen och dom svulstiga blomster dekorationerna byttes ut. Fasaderna var av kalkputs och hade inslag av konststen. På 20-talet blev det populärt att använda hårda stenmaterial i fasaderna. Under 1930-talet blev det allt vanligare att man hade små balkonger och fasaderna pryddes av kalkfärg som gick i ljusa toner. 1940 och 1950-talets fasader var det kalkputs som gällde för hela slanten och gärna mönster av olika slag.

Gammal skönhet går aldrig ur tiden

I undersökningar brukar folk säga att dom gamla fasaderna är vackrare än dom som smälldes upp på 1970-talet. Det är upp till var och en att tycka och tänka fritt om vad som anses vara vackra eller fula hus. En debatt om arkitektur är alltid fascinerande, den avslöjar mycket om vad historien har gett vår samtid.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här